Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Φιλόσοφος τάδε έφη

Το καλοκαίρι τελείωσε. Πότε ακριβώς έγινε αυτό δεν κατάλαβα, και το ότι σε τρεις μήνες έχουμε Χριστούγεννα μου μοιάζει απίστευτο. Αντί ο χρόνος να κυλάει πιο αργά τις μεγάλες μέρες του καλοκαιριού, πηγαίνει όλο και πιο γρήγορα, λες και κουράστηκε κι αυτός από τη ζέστη και θέλει φθινόπωρο!

Το blog όπως είδατε (γκουχου...γκουχου...) πέρασε στα αζήτητα. Δεν υπόσχομαι τίποτα, γιατί τον τελευταίο καιρό περισσότερο ονειροπολώ γι'αυτά που θέλω να γράψω, παρά γράφω. Η γνωστή procrastination, το ζώδιό μου μέσα!

Αλλά σήμερα διάβασα μια ενδιαφέρουσα ιστορία που δεν την είχα ξαναδιαβάσει πουθενά αλλού, και θέλησα να τη μοιραστώ μαζί σας. Βουαλά!


" Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στη τάξη μ' ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. Χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο κι άρχισε να το γεμίζει με μικρές πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε:

"-Είναι γεμάτο το βάζο;" κι οι μαθητές απάντησαν:
"-Ναι, είναι γεμάτο."

Αυτός χαμογέλασε και χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βοτσαλάκια κι άρχισε να γεμίζει το βάζο. Το κούνησε λίγο και τα βοτσαλάκια κύλησαν και γεμίσανε τα κενά ανάμεσα στις πέτρες.

Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε:

"-Είναι γεμάτο το βάζο;" κι οι μαθητές απάντησαν:
"-Ναι, είναι γεμάτο."

Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο κι άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά μεταξύ πετρών και βότσαλων.

Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε:

"-Είναι γεμάτο το βάζο;"

Οι μαθητές δίστασαν για λίγο, αλλά απάντησαν:

"-Ναι, είναι γεμάτο."

Αυτός ξαναχαμογέλασε και πάντα χωρίς να μιλά, πήρε από τη χάρτινη κούτα δύο μπουκάλια μπύρες κι άρχισε να τ' αδειάζει μέσα στο βάζο. Τα υγρά γέμισαν όλα τα υπόλοιπα κενά.

Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε:

"-Είναι γεμάτο το βάζο;" κι οι μαθητές, γελώντας αυτή τη φορά, απάντησαν:
"-Ναι, είναι γεμάτο."

"-Τώρα", τους λέει ο καθηγητής, "θέλω να θεωρήσετε πως το βάζο αυτό αντιπροσωπεύει τη ζωή σας. Οι μεγάλες πέτρες είναι τα πιο σημαντικά. Τέτοια είναι η οικογένεια, ο σύντροφός σας, η υγεία σας, τα παιδιά σας, οι καλοί σας φίλοι. Οι πέτρες αντιστοιχούνε στα πιο σημαντικά, τόσο σημαντικά, που ακόμα κι αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να 'ναι γεμάτη.
Τα βοτσαλάκια είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στη ζωή μας, όπως οι σπουδές, η εργασία, το σπίτι, το αυτοκίνητο. Είναι μικρά πράγματα... βοτσαλάκια... Αν αυτά βάλετε πρώτα στο βάζο, δε θα υπάρχει χώρος για τις μεγάλες πέτρες: τα σημαντικά της ζωής!
Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα: ένα καλό γεύμα, μια βόλτα στη παραλία, ο χορός, το τραγούδι, ένα βιβλίο, οι μικρές απολαύσεις της ζωής. Αν βάλετε πρώτα την άμμο στο βάζο, δε θα υπάρχει χώρος ούτε για τα βότσαλα αλλά ούτε και για τις πέτρες!
Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύετε χρόνο και δύναμη για μικρά πράγματα, δε θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα πιο σημαντικά. Ξεχωρίστε ποια είναι τα πιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε το σύντροφό σας, προσέξτε την υγεία σας και χαρείτε τους φίλους σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση και σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε το σπίτι σας και το αυτοκίνητό σας, να πληρώσετε τα δημοτικά τέλη και το τηλέφωνο. Όμως να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα. Ξεχωρίστε τις προτεραιότητές σας."

Οι μαθητές είχανε μείνει άφωνοι.

Ένας όμως ρώτησε:

"-Η μπύρα κύριε καθηγητή τι αντιπροσωπεύει;"

Ο καθηγητής χαμογέλασε κι απάντησε:

"-Χαίρομαι που το ρωτάς! Να σας πω: δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία πόσο στριμωγμένοι είστε, γιατί πρέπει να ξέρετε: Πάντα θα υπάρχει λίγος χώρος για δύο μπυρίτσες με φίλους!"



Καλό φθινόπωρο, πολύ δημιουργικό και με υγεία!

~Carina

11 σχόλια:

Unknown είπε...

well said.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΙΔΑΓΜΑ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

ΑΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΟ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

Daizy είπε...

Καλώς ήρθες Carinaki!
Υπέροχη ιστορία πραγματικά και πολύ διδακτική!

Πέρνα κι από μένα γα 2 βραβειάκια..

Φιλιά! xx

Little Hope Flags είπε...

agit8d: Όντως! ;)

JK O SKPOUTZAKOS: Δεν πρόλαβα να περάσω χτες για το βραβείο, αλλά ευχαριστώ πολύ όπως και να έχει. Να είσαι καλά και εσύ και πολλά βραβεία ακόμα να σου χαρίσουν!

Daizy: Καλώς σας βρήκα όλους! Ευχαριστούμε πολύυυυυυ!
Τέλειο το νέο άβαταρ!

Φιλιά σε όλους!

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Καλό χειμώνα λοιπόν! Ενδιαφέρουσα η ιστορία και αρκετά διδακτική! Καλό απόγευμα!

γυάλινο δάκρυ είπε...

Μωρέ πειράζει αν οι 2 μπύρες αντικατασταθούν με 2 λίτρα κόκκινο κρασί; :-Ρ

Theios είπε...

Xristos K Likes This! :P

:P

Καλό φινόπωρο Carinaki!

kakos lykos είπε...

Πολύ όμορφη και διδακτική ιστορία...αλλά ή μπύρα μήπως ήταν Mythos; Γιατί ως γνωστόν παντού υπάρχει ένας μύθος :))))))

Όταν θέλεις Carina πέρασε από το blog μου που σε περιμένει ένα βραβείο

Καλησπέρα :)

Flonsavardu είπε...

όντως χαθήκατε... 3 άνθρωποι βρε παιδί μου και ούτε μία ανάρτηση; την ιστορία την έχω ακούσει ένα κάρο φορές, αλλά δεν παύει να είναι ωραία.

Eleni Dafnidi είπε...

Καλώς την!!!!
Πολύ ωραία η ιστορία που έγραψες!
Και αυτό με την συχνότητα των αναρτήσεων μην το σκέφτεσαι. Λίγες και καλές, αυτό πιστεύω! Να σε προλαβαίνουμε κιόλας.
Πολλά φιλιά και καλό χειμώνα.

Little Hope Flags είπε...

stavroulazerva: Σαν και τη δική σου!

γυάλινο δάκρυ: Κοίτα...για σένα θα κάνω μια εξαίρεση, αλλά μην το πεις παραέξω και χαλάσει η συνταγή, εντάξει;;

Χρήστος: Καλό φθινόπωρο και σε σένα Χρήστο μου, και καλή αρχή στη σχολή!

kakos lykos: Μάλλον Μύθος ήταν αλλά ο καθηγητής δεν ήθελε να κάνει διαφήμιση, καταλαβαίνεις λόγω κύρους κλπ! χιχι

Flonsavardu: Τώρα με γείωσες! Εκεί που νόμιζα ότι ήταν καινούρια...σνιφ...
Καλοκαίρι γαρ Φλο μου, μην το ψάχνεις. Αλλά τι να κάνω, να τους κυνηγήσω με ψαροντούφεκο τους άλλους δύο;;

Eleni Dafnidi: Σ'ευχαριστώ πολύ Ελένη μου! Θα ήθελα να έγραφα πιο συχνά, αλλά όπως λες, καλύτερα λίγες και καλές!...Καλό ε...φθινόπωρο, και έχουμε καιρό για τον χειμώνα!

Φιλιά και καλημέρα σε όλους!