Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

When Harry met Sally

Χτες το απόγευμα, πες λόγω βαρεμάρας, πες λόγω "σινεφιλίας", αποφάσισα να δω επιτέλους μια από τις κλασσικές ρομαντικές ταινίες του Hollywood, το "Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλυ", με τους Μεγκ Ράιαν και τον Μπίλι Κρύσταλ. Τον εν λόγω κύριο δεν τον είχα και πολύ σε υπόληψη. Νόμιζα ότι γύριζε μόνο ηλίθιες ταινίες, αλλά η αλήθεια είναι πως ο ρόλος του Χάρι του ταίριαζε πάρα πολύ, όπως αντίστοιχα και η Σάλυ στην Μέγκ Ράιαν.

Αν σκεφτεί τώρα κανείς ότι ο Κρύσταλ ήταν γύρω στα 40 όταν γύριζε την ταινία, ενώ η Ράιαν με το ζόρι 30, θα αντιληφθεί την αδικία της φύσης, να μπορεί ένας άντρας να περνάει για 25αρης όταν είναι 40 αλλά μια γυναίκα να μην περνάει και τόσο εύκολα για 25αρα όταν είναι 40. Πφφφ...

Συνοπτικά, η ταινία μου άρεσε. Να ένας ακόμα λόγος να εκτιμάω το 1989. Πέρα από όλα τα άλλα, όπως το ότι τότε έπεσε το τείχος του Βερολίνου, και α...ότι τότε γεννήθηκα (λεπτομέρειες!).

Αυτό που με έκανε να ανεβάσω αυτή τη σύντομη ανάρτηση είναι το θέμα της φιλίας αντρών-γυναικών.

Συγκεκριμένα, ο Χάρι στην ταινία λέει ότι:
"..men and women can't be friends because the sex part always gets in the way...no man can be friends with a woman that he finds attractive. He always wants to have sex with her....(even if the woman is unattractive) he pretty much wants to nail her too..."

Δεν μεταφράζω, όλοι ξέρετε αγγλικά. Μόνο μια επεξήγηση: nail her=have sex with her
(Τώρα συνειδητοποίησα γιατί χρησιμοποιούν τη λέξη nail. Τι αγένεια!)

Το ερώτημα λοιπόν είναι...μπορεί ένας άντρας και μια γυναίκα να είναι πραγματικοί φίλοι, ή το θέμα του σεξ είναι ήδη "εκεί έξω" με αποτέλεσμα η φιλία να έχει καταδικαστεί πριν καν γεννηθεί;

Προσωπικά...πιστεύω πως μπορεί να υπάρχει φιλία μεταξύ αντρών και γυναικών. Δεν έχω πολλούς άντρες φίλους αλλά μου φαίνεται παράλογο οτιδήποτε αρσενικό βλέπουμε να θέλουμε να το κατακτήσουμε, και αντίστοιχα οτιδήποτε θηλυκό βλέπει ένας άντρας να γίνεται φαντασίωση στο κρεββάτι του. Απλά είναι παράλογο! Δηλαδή γιατί να μην υπάρξει πραγματική φιλία ποτέ; Δε γίνεται το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν γνωρίζουμε ένα άτομο του αντίθετου φύλου να είναι η διαιώνιση του είδους! Και επίσης μου φαίνεται άβολη και μόνο η ιδέα ότι οι φίλοι μου δε με βλέπουν ως φίλη, αλλά πέρασε κάποια στιγμή από το μυαλό τους ότι μπορεί να είμαι οτιδήποτε άλλο γι'αυτούς! Και αντίστοιχα...δε νομίζω ότι θα μπορούσα να είμαι φίλη με κάποιον με τον οποίο θα ήθελα να κάνω σχέση ή κάτι παρόμοιο. Άλλο το να θεωρείς κάποιον ελκυστικό κι άλλο να θέλεις να "είσαι μαζί του". Είναι υποκριτικό δηλαδή να είσαι φίλος με κάποιον τη στιγμή που δεν τον βλέπεις σαν φίλο. Άρα σε αυτή την περίπτωση, δε μπορούμε να μιλήσουμε για φιλία έτσι κι αλλιώς.

Γιατί λοιπόν να μην υπάρχει φιλία μεταξύ αντρών και γυναικών αν τα εμπλεκόμενα μέρη δεν τρέφουν κανένα ερωτικό αίσθημα, πέρα ίσως από μια επιφανειακή εκτίμηση της εξωτερικής εμφάνισης του άλλου;

Εσείς τι πιστεύετε;

Θα κλείσω (είδατε πόσο σύντομη ήμουν; Είναι που δεν έχω τι άλλο να γράψω, γιατί περιμένω τις δικές σας απόψεις!) με μια πολύ ωραία φράση του "Χάρι"...

"When you realize you want to spend the rest of your life with somebody, you want the rest of your life to start as soon as possible. "

~Carina

8 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΦΙΛΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

Flonsavardu είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Flonsavardu είπε...

ω, τώρα έπιασες λαβράκι. :)
ένας από τους πολλούς λόγους που η ταινία αυτή είναι από τις πρώτες στην λίστα με τις αγαπημένες μου, είναι αυτός: το ότι εξηγεί με πολύ χαριτωμένο τρόπο πως ένας άνδρας και μια γυναίκα δεν μπορούν να είναι φίλοι.

υπάρχουν πολλοί τρόποι να σου το αναλύσω αυτό, αλλά θα σταθώ στους τελευταίους σου προβληματισμούς. ας υποθέσουμε ότι είσαι ώριμο κορίτσι και ότι δεν κάνεις σχέσεις βασιζόμενη στην εξωτερική εμφάνιση. δηλαδή σου το πάω τόσο μακριά που σου λέω πως υποθετικά ο φίλος σου είναι άσχημος, ούτε καν ωραίος- το να έχεις φίλο ωραίο και να μην θες να πας στο κρεβάτι μαζί του, είναι αλλόκοτο να το θέσω κομψά. συνήθως με τους φίλους μας μοιραζόμαστε εκτίμηση και αγάπη, και συνήθως μας κάνουμε να γελάμε και να περνάμε ωραία. μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί να μην θέλεις να συνάψεις ερωτική σχέση οποιουδήποτε είδους με έναν άνθρωπο που αγαπάς, περνάς ωραία και σε κάνει να γελάς; ένας από τους πολλούς λόγους που ένας άντρας και μία γυναίκα δεν μπορούν να είναι φίλοι είναι ο ίδιος με τη συνταγή ενός επιτυχημένου ζευγαριού: τα δύο μέλη εκτός από εραστές πρέπει να είναι και φίλοι.

εγώ προσωπικά βάσει αυτής της θεωρίας- της οποίας σου ανάλυσα μόνο το ένα σκέλος- αποφεύγω συστηματικά να κάνω φίλους άντρες. όχι παρέα, φίλους, γιατί άλλο το ένα, άλλο το άλλο. :)

είδες που σου είπα έπιασες λαβράκι, λογοδιάρροια με έπιασε.

Daizy είπε...

Συμφωνώ με την προλαλήσασα καθώς κι εγώ δεν πιστεύ ω και τόσο στη φιλία άντρα-γυναίκας(εκτός αν η ζωή με διαψεύσει φυσικά..).Δεν είναι ότι με το που βλέπει ένας άντρας μια γυναίκα ή το αντίστροφο,σκέφτεται αυτομάτως πώς θα τον/την "ρίξει" στο κρεββάτι του/της αλλά υποσυνείδητα κι ίσως με τον καιρό αρχίζει απ'το ένα ή και τα 2 μέρη να υπάρχει μια τέτοια επιθυμία,μπορεί και να μην φανεί άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου..

Εξάλλου όταν περνάς τόσο καλά με καποιο άτομο του αντίθετου φύλου,νιώθεις ότι έχεις πολλά κοινά,θες να βλέπεστε κοκ,ίσως αυτό να'ναι μια ένδειξη ότι μ'αυτόν τον άνθρωπο ταιριάζεις..Σαφώς παίζει ρόλο και να σ'αρέσει,να τον βρίσκεις ελκυστικό...Και πράγματι,ένας άντρας και μια γυναίκα όταν είναι ζευγάρι,πιστεύω ότι πρέπει να'ναι και φίλοι..Then the whole thing does work!;)

Kisses! xx

ChicaGriega είπε...

Καλησπέρα Καρίνα μου και συνμπλογκίτες. Η προσωπική μου άποψη επί του θέματος είναι ότι μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ των δύο φύλων αν και εφ'όσων εξουδετερωθούν οποιαδήποτε ερωτικά συναισθήματα. Δεν είναι ότι ντε και καλά ο ένας βλέπει τον άλλο ερωτικά, είναι ότι οι πιθανότητες να συμβεί σε έναν από τους δύο είναι τόσο πολλές που σχεδόν αποκλείουν την περίπτωση του να μην γίνει τίποτε. Και το λέω αυτό με την λογική ότι μία ερωτική σχέση δεν στέφεται απαραιτήτως με έρωτα, μπορεί να ξεκινήσει από απλή αδυναμία ή και με μία συνιθησμένη ταύτιση απόψεων. Οπότε, ποιά η τρομερή διαφορά μεταξύ φιλίας και μιας τέτοιας σχέσης;; Για μένα ελάχιστη εως καμία. Και επειδή προσωπικά ο καλύτερος μου φίλος στο παρελθόν μετατράπηκε στον έρωτα-της-ζωής-μου-ως-τώρα, πιστεύω ότι ναι μεν μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ άνδρα-γυναίκας αλλά πάντοτε παραμονεύει ο έρωτας κρυμμένος πίσω από την γωνία. Σε περίπτωση που δεν έγινε ξεκάθαρο: αυτό είναι και το καλύτερο κομμάτι μιας τέτοιας φιλίας, ότι έχει τις προοπτικές να εξελιχθεί σε κάτι "ανώτερο".

kakos lykos είπε...

Θα το πω με λίγα λόγια, όταν ο ένας από τους δύο είναι άσχημος, ή όταν ο ένας από τους δύο είναι gay τότε ναι μπορεί να υπάρξει μόνο φιλία.

Μπορεί στην αρχή, να ξεκινήσει μία φιλία μόνο σαν φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα, στο τέλος όμως θα μπει μέσα και το ερωτικό στοιχείο, έστω και πλατωνικό.

Καλησπέρα Carina:)

AATON είπε...

Είναι ανώμαλο και αφύσικο το να μιλάμε για καθαρά φιλία μεταξύ των δύο φίλων. Διαβάζω σε κάποιο σχόλιο: "..αν και εφ'όσων εξουδετερωθούν οποιαδήποτε ερωτικά συναισθήματα.."
δηλαδή να εξοντωθούν κάποια αισθήματα, να πάψουν να υπάρχουν, και μιλάμε για υπέροχα συναισθήματα, του έρωτα δηλαδή της ομορφότερης πράξης στη φύση, που κατάντησαν να μας κάνουν να αισθανόμαστε ενοχές ακόμα και γι αυτήν.
Τι το πιο όμορφο στο φινάλε να μας ποθούν και να ποθούμε. Και απο πότε οι γυναίκες έπαψαν να θέλουν να τις ποθούν οι άντρες και μας κατατάσσουν (και εντελώς αυθαίρετα) στην κατηγορία του απλού φίλου;
Η δική μου φιλοσοφία είναι η εξής:
Φιλία μεταξύ ανδρών-γυναικών δεν είναι φυσιολογική κατάσταση.
Πάντα ο ένας προσποιείται.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.