Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2008

Αστικοί μύθοι και άλλα

Οι αστικοί μύθοι είναι ιστορίες που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα και αναφέρονται σε τρομακτικά ή παράξενα γεγονότα της πόλης. Κάποιες από αυτές τις ιστορίες έχουν μια δόση αληθοφάνειας, ενώ άλλες αποτελούν αποκλειστικά κατασκευάσματα της φαντασίας. Όπως και να έχει, οι αστικοί μύθοι μπορούν να μας κρατήσουν ξύπνιους όλη τη νύχτα!


1)Πολλοί μιλούν για καταραμένα αυτοκίνητα που σκοτώνουν τους ιδιοκτήτες τους. Όσοι έχετε δει το Christine, θα καταλάβετε τι εννοώ. Υπάρχουν πολλές αφηγήσεις οι οποίες αναφέρουν την ύπαρξη αυτοκινήτων που σκότωναν τον έναν ιδιοκτήτη μετά τον άλλο. Ένα από αυτά λένε πως ήταν η Porsche Spyder του ηθοποιού James Dean.

2)Άλλος αστικός μύθος που αφορά τα αυτοκίνητα σχετίζεται με τη συμμορία των φώτων. Μύθοι λένε πως αν συναντήσουμε τη νύχτα ένα αυτοκίνητο με σβηστά φώτα, να μην του κάνουμε σήμα με τα δικά μας γιατί πρόκειται για μια συμμορία η οποία κυνηγάει όσους το κάνουν αυτό. Έχουν υπάρξει πολλές ιστορίες, αλλά αυτός ο μύθος είναι μάλλον ψευδής.

3)Ο πιο γνωστός μύθος, τον οποίο εξακολουθούμε να πιστεύουμε όλοι μας είναι πως αν έχουμε ανοιχτό το κινητό μας ενώ βάζουμε βενζίνη, μπορεί να προκληθεί έκρηξη. Οι εταιρείες κινητών τηλεφώνων θεωρούν ότι υπάρχει ένας ελάχιστος κίνδυνος, αλλά προειδοποιούν τους οδηγούς για να αποφύγουν μια πιθανή έκρηξη. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει κανένα επιβεβαιωμένο γεγονός που να αποδεικνύει την ορθότητα του μύθου. Παρ'όλα αυτά, για να μην είστε εσείς τα πρώτα θύματα, ας μη χρησιμοποιείετε το κινητό σας ενώ βάζετε βενζίνη.

4)Ονομασίες εταιρειών: Πολλοί λένε πως το όνομα GAP, της γνωστής μάρκας ρόυχων, προέρχεται από το ακρωνύμιο "Gay and Proud". Παρομοίως, το Adidas από το "All Day I Dream About Sex". Το όνομα του υλικού nylon, από τις πόλεις New York και London, και το όνομα της Sony από τη φράση "Standard Oil of New York". Και τα τέσσερα είναι ψευδή.

5)Για να διαβάζετε αυτό εδώ, προφανώς χρησιμοποιείτε internet. Μία από τις φάρσες που κυκλοφορούν μέσω e-mail αφορούν την ύπαρξη ενός ιού. Συγκεκριμένα, αν ανοίξετε μια παρουσίαση με το όνομα "Life is beautiful", θα καταστραφεί ο σκληρός σας δίσκος. Άλλη απάτη αφορά τα e-mail που λένε ότι αν το προωθήσετε η aol θα σας στείλει χρήματα. Η ίδια η εταιρεία έχει δηλώσει πως ουδέποτε δεν είχε προωθήσει κάτι τέτοιο. Ακόμα, τα e-mail που μιλάνε για χαμένα παιδιά είναι συνήθως ψεύτικα. Προσέξτε το εξής: αν δεν αναφέρεται η ηλικία και το πού ακριβώς χάθηκαν, όπως και το πότε, τότε πρόκειται μάλλον για φάρσα. Απλά διαγράψτε το. Τέλος, τα γνωστά chain-mails που αναφέρουν ότι αν δεν προωθήσετε το μήνυμα θα σας επιτεθούν, θα σας βιάσουν, θα σας σκοτώσουν, είναι απλά γελοίες ιστορίες. Πιστέψτε με, τίποτα απολύτως δε θα σας συμβεί αν δεν προωθήσετε ένα μήνυμα.

6)Πολλοί μύθοι αφορούν την Disney. Η πιο γνωστή ιστορία αφορά τον Walt Disney. Λένε ότι όταν πέθανε, τοποθετήθηκε σε κρυογονικό θάλαμο έτσι ώστε να διατηρηθεί το σώμα του μέχρι τη μέρα που θα έβρισκαν θεραπεία στην αρρώστεια του. Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν ισχύει, όπως επίσης δεν ισχύουν και οι φήμες ότι η Φινλανδία απαγόρευσε την κυκλοφορία του Donald Duck επειδή δε φοράει παντελόνι. Ακόμα, οι εφτά νάνοι δεν αντιπροσωπεύουν τα στάδια εθισμού στην κοκαίνη. Ωστόσο, ο μύθος που λέει ότι στην ταινία Lion King εμφανίζεται η λέξη sex είναι μάλλον αληθινός.

7)Οι μύθοι που αφορούν τα Mc Donalds δεν είναι αληθινοί, ευτυχώς για εμάς, αν και η ποιότητα του φαγητού είναι ιδιαίτερα...αμφίβολη. Έχει ακουστεί πως οι αγελάδες τους είναι γενετικά τροποποιημένες έτσι ώστε να μην έχουν κεφάλι και πόδια, παρά μόνο τον κύριο κορμό, ο οποίος είναι φαγώσιμος. Όμως, οι ιστορίες που αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί ζωύφια, μαλλιά, νύχια και άλλα σε hamburger μπορεί να είναι τόσο αληθινοί όσο και ψεύτικοι. Όλοι μας τις έχουμε ακούσει από έναν φίλο που το έζησε ένα φίλος του κοκ...

8)Όλοι έχουμε ακούσει λίγο πολύ διάφορους υπερφυσικούς μύθους. Ένας απο αυτούς λέει ότι αν τραγουδήσεις τη φράση Bloody Mary μπροστά από έναν καθρέπτη στο μπάνιο, θα ελευθερώσεις ένα αιμοβόρο πνεύμα. Αυτή η ιστορία ξεκινάει από παλιά, κατά την περίοδο των μαγισσών. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν ισχύει ο μύθος. Τολμάτε να δοκιμάσετε; Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι ιστορίες του Oujia Board, που είναι ένας πίνακας με τον οποίο καλείς πνεύματα. Λένε πως αν καλέσεις ένα κακό πνεύμα αυτό θα σε στοιχειώσει. Κυκλοφορούν πολλές ιστορίες στο ιντερνετ. Παρ'όλα αυτά, γνωρίζω άτομα που το έχουν δοκιμάσει χωρίς να συμβεί κάτι τέτοιο. Μια άλλη γνωστή ιστορία φαντασμάτων σχετίζεται με το φάντασμα του auto-stop. Πολλές αφηγήσεις μιλούν για οδηγούς που πήραν μαζί τους άτομα που στέκονταν στην άκρη του δρόμου, και τα οποία αποδείχτηκε ότι ήταν νεκρά. Η κατάληξη αυτής της ιστορίας διαφέρει. Άλλοι λένε ότι το πνεύμα εξαφανίστηκε, ενώ πολλοί λένε ότι σκότωσε τον οδηγό. Μάλιστα, υπάρχει και ένα video στο youtube που δείχνει αυτό ακριβώς. Ψεύτικο ή αληθινό, κανείς δεν ξέρει. Πάντως είναι αρκετά τρομαχτικό.

9)Μύθοι σχετικά με ταινίες: Η κατάρα του Superman. Όσοι έχουν παίξει το Superman έπαθαν κάποιο σοβαρό ατύχημα. Η κατάρα του Χριστού: Όσοι υποδύθηκαν το Χριστό δεν μπόρεσαν να παίξουν ποτέ ξανά σε άλλη ταινία. Ο θάνατος ενός Bond Girl από το χρυσό χρώμα στο οποίο την περιέλουσαν. Υπάρχουν αρκετοί ακόμα μύθοι, όπως το ότι η ταινία Amytville Horror βασίστηκε σε πραγματική ιστορία και ότι πολλοί εργαζόμενοι στα σετ του Εξορκιστή δαιμονίστηκαν.

10)Υποσυνείδητα μηνύματα στη διαφήμιση και τη μουσική. Κατά τη δεκαετία του 1960, οι ερευνητές άρχισαν να μελετούν την επίδραση των υποσυνείδητων μηνυμάτων στα άτομα. Έγιναν πολλά πειράματα και διάφορες εταιρείες λέγεται ότι έβαλαν υποσυνείδητα μηνύματα στις διαφημίσεις τους. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εξακριβωμένο. Τα κρυμμένα μηνύματα έχουν γίνει πιο γνωστά στη μουσική. Συγκεκριμένα, σε τραγούδι των Beatles ακούγεται ότι "Paul is dead". Ακόμα στο Hotel California ακούγεται ένας ύμνος προς το Σατανά αν παιχτεί ανάποδα. Κρυμμένα μηνύματα έχουν βρεθεί ακόμα και σε πιο...light τραγουδιστές, όπως η Britney Spears. Μάλιστα, ένα συγκρότημα για να διακωμωδίσει την όλη κατάσταση έβαλε επίτηδες ένα κρυμμένο μήνυμα σε ένα από τα τραγούδια του στο οποίο συγχαίρει αυτόν που το ανακάλυψε. Πάντως, πολλοί παλιοί τραγουδιστές έχουν πει ότι είναι παράλογο να βάλουν υποσυνείδητα μηνύματα στα τραγούδια τους, παρακινώντας το κοινό να αγοράσει το δίσκο τους, αφού εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τα μέσα αντιγραφής που διαθέτουμε σήμερα.



Αυτοί ήταν κάποιοι από τους πιο γνωστούς μύθους. Υπάρχουν άπειρες ιστορίες εκεί έξω, ιστορίες πραγματικές και φανταστικές που εξιτάρουν το άτομο. Ίσως τελικά να έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε στο υπερφυσικό, γιατί αλλιώς ο κόσμος είναι πολύ...βαρετός.

Πάντως να θυμάστε: αν δείτε κάτι παράξενο να συμβαίνει μπροστά στα μάτια σας, κοιτάξτε αλλού. Δε θέλετε να είστε αυτοί που θα επιβεβαιώσουν έναν αστικό μύθο...


~Carina

Δεν υπάρχουν σχόλια: